Beeldmerk Nieuw Allardsoog Woordmerk Nieuw Allardsoog
.

Het landgoed

Het landgoed en de omgeving

Het terrein van 14 hectare ligt goed verborgen op het grenspunt van de drie noordelijke provincies. Weg van alle drukte ervaart de bezoeker hier de absolute stilte van de natuur. Het landschapspark is een oase van rust met eigen ven, bos, parkjes en weide met onze Galloway runderen. Aangrenzend liggen prachtige natuurgebieden van It Fryske Gea en Staatsbosbeheer met geweldige wandelroutes. Vlakbij Allardsoog ontspringt het Koningsdiep; een meanderend riviertje met een prachtig stroomdal waarlangs een mooie wandelroute is gelegd. Fietsroutes ontsluiten de regio. De buurtschap Allardsoog ligt heel centraal in Noord-Nederland en is een goed half uur rijden van de steden Leeuwarden, Groningen en Assen.

De map van Nieuw Allardsoog en omgeving.

Ontdek ons landgoed

De historie

Het landgoed herbergde in 1932 de allereerste Volkshogeschool van Nederland, opgericht door Jarig van der Wielen. “Het geven van een geestelijke ontwikkeling aan volwassen personen als grondslag voor de vernieuwing van de volkscultuur en ter versterking van de volksgemeenschap”. Het sociaal functioneren in de samenleving stond in die tijd centraal. En nog voel je het mystieke DNA van die tijd op het terrein en in de strakke gebouwen, zij het dat er op een heel andere manier mee wordt omgegaan.

.
.
.

De klokkenstoel

Een centrale rol op het terrein speelde de klokkenstoel. De laatste jaren werd tot ons verdriet de klokkenstoel niet meer gehoord. Daarom hebben we de klokkenstoel, net als het openluchttheater, in ere laten herstellen. We luiden de klokkenstoel bij bijzondere gelegenheden en op verzoek van gezelschappen.

Het volkshogeschoolwerk beleefde in de jaren 1950-1980 zijn grootste bloei, mede dankzij de royale subsidieregeling van de landelijke overheid. Vele honderdduizenden (jongeren, scholieren, plattelandsjongeren, huisvrouwen, volwassenen, ouderen) volgden de cursusweken over samenlevingsvraagstukken, opbouwwerk, industrie, medezeggenschap, landbouwontwikkelingen, milieu, emancipatie en muziek, kunst en cultuur.

.